Als eersten in de wereld reizen treinreizigers in Nederland op 100% windstroom. Start met scrollen en beleef de reis van windmolen naar trein.
Het waait behoorlijk boven de Noordzee. We zijn 23 kilometer verwijderd van de Nederlandse kust, ter hoogte van Zandvoort aan Zee.
Dit is waar de reis van wind naar trein begint. Hier raakt de wind de bladen van één van de 43 windmolens van windpark Eneco Luchterduinen.
Windmolens draaien het beste als ze recht in de wind gericht staan. De oriëntatie van de wieken wordt met behulp van sensoren en computers voortdurend aangepast aan de richting van de wind.
Elke minuut draait de rotor van de windmolen ongeveer 16 keer. Dit drijft een dynamo aan, waardoor elektriciteit ontstaat. Zo verandert wind in stroom.
De elektriciteit loopt door een ondergrondse kabel van de windmolen naar een hoogspanningsstation op zee. Hier wordt de spanning van de elektriciteit aangepast voor vervoer richting land.
Door een kabel die is ingegraven in de zeebodem stroomt de windstroom richting onze kust.
Hoeveel slagen van een windmolen zijn er nodig om een NS-trein 1 kilometer te laten rijden?
Op drie slagen van een windmolen uit Eneco Windpark Luchterduinen rijdt een NS-trein één kilometer.
We zijn net boven Noordwijk. Hier komt de kabel aan land.
De stroom blijft ondergronds en reist verder landinwaarts.
Bij Sassenheim bereikt de windstroom een hoogspanningsstation. Dit knooppunt verdeelt de stroom in meerdere richtingen, ondergronds en via hoogspanningsmasten.
De elektriciteit voor de trein loopt in een lagere spanning via een kabel onder de grond naar het onderstation bij het spoor.
Als alle autoreizigers in Nederland één keer per jaar de trein nemen ipv de auto vermijden ze een CO2-uitstoot van 140 kiloton per jaar, vergelijkbaar met de jaaruitstoot van het elektriciteitsverbruik van 112.000 huishoudens.
Bij het onderstation van ProRail krijgt de elektriciteit de juiste spanning om de elektrische treinen van NS aan te drijven.
Hoeveel mensen vervoert NS dagelijks op 100% windstroom van Eneco?
Elke dag vervoert NS 600.000 mensen op 100% windstroom van Eneco. Dat zijn 1.200.000 treinreizen per dag zonder CO2-uitstoot.
Door de bovenleiding boven de spoorrails stroomt de windstroom verder naar de stroomafnemers van de trein.
Hier ontmoet de windstroom van Eneco de NS-trein naar Amsterdam Centraal, nog geen 5 minuten geleden vertrokken vanuit station Leiden Centraal.
Ieder jaar levert Eneco genoeg groene windstroom aan NS om dagelijks 5.200 treinritten per dag te maken, over 7.000 kilometer spoor.*
Eén dubbeldekstrein kan net zoveel mensen vervoeren als er in 1000 auto's zitten.
Hoeveel kWh windstroom gebruiken de treinen van NS in één jaar?
NS verbruikt jaarlijks 1.200.000.000kWh windstroom van Eneco. Dat is 1 procent van het totale Nederlandse stroomverbruik.
Of net zoveel als alle huishoudens hier in Amsterdam elk jaar aan elektriciteit verbruiken.